WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA NA ŻÓŁTO i NA NIEBIESKO
Składniki:
- 150g mąki kukurydzianej Bluecorn
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki kurkumy
- 4 jajka
- 80g cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- skórka z cytryny
- 100g masła
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, wsypujemy do miski, dodajemy kurkumę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy białko na sztywną piane. Do ubitego białka dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż cukier się dokładnie zmiksuje. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy zawartość miski z mąką, dokładnie i powoli mieszamy łyżką. Rozpuszczamy masło, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wsypujemy do masła. Mieszamy to delikatnie z masą. Formę na babkę smarujemy masłem i lekko obsypujemy mąką. Przelewamy masę do formy i wkładamy ją do piekarnika na 40 min w 170stopniach.