BABKA JAGODOWA Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY
Składniki:
- 150g mąki bluecorn
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 70g cukru
- 50g masła
- 4 jajka
- 3 łyżki soku z jagód
- 50g jagód
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski a następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Oddzielamy białko do żółtka i ubijamy białko na sztywną pianę. Do gotowego białka dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się dobrze wymiesza. Następnie dodajemy żółtko i chwilę miksujemy tak aby żółtko się wymieszało. Zawartość miski z mąką wsypujemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Rozpuszczamy masło i dolewamy sok z jagód. Wlewamy to do masy i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i wsypujemy do masy i mieszamy. Smarujemy formę masłem i lekko posypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na 40min. w 170stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy i SMACZNEGO!