Wielkanoc
BABKA JAGODOWA Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

BABKA JAGODOWA Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

Składniki:

  • 150g mąki bluecorn
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 70g cukru
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki soku z jagód
  • 50g jagód

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski a następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Oddzielamy białko do żółtka i ubijamy białko na sztywną pianę. Do gotowego białka dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się dobrze wymiesza. Następnie dodajemy żółtko i chwilę miksujemy tak aby żółtko się wymieszało. Zawartość miski z mąką wsypujemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Rozpuszczamy masło i dolewamy sok z jagód. Wlewamy to do masy i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i wsypujemy do masy i mieszamy. Smarujemy formę masłem i lekko posypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na 40min. w 170stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy i SMACZNEGO!

Więcej zdjęć: