GRUZIŃSKIE CHACZAPURI SEROWE
Składniki:
Ciasto:
- 20g drożdży
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki kukurydzianej bluecorn
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 150g sera feta
- 125g sera mozzarella
Wykonanie:
Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i posypujemy troszeczkę mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników wsypujemy w miskę i miksujemy przez chwilę. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski delikatnie miksując. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20min. Oba rodzaje serów dokładnie mieszamy. Obsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na cztery jednakowe placki. Na dwa krążki rozsmarowujemy wymieszane sery i nakrywamy je pozostałymi dwoma, przyciskamy boki tak aby oba krążki się skleiły. Rozgrzewamy piekarnik od 250 stopni i wkładamy placki do piekarnika na około 25 min.
Smacznego!