Przepisy
GRUZIŃSKIE CHACZAPURI SEROWE

GRUZIŃSKIE CHACZAPURI SEROWE

Składniki:

Ciasto:

  • 20g drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej bluecorn
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 150g sera feta
  • 125g sera mozzarella

Wykonanie:

Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i posypujemy troszeczkę mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników wsypujemy w miskę i miksujemy przez chwilę. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski delikatnie miksując. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20min. Oba rodzaje serów dokładnie mieszamy. Obsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na cztery jednakowe placki. Na dwa krążki rozsmarowujemy wymieszane sery i nakrywamy je pozostałymi dwoma, przyciskamy boki tak aby oba krążki się skleiły. Rozgrzewamy piekarnik od 250 stopni i wkładamy placki do piekarnika na około 25 min.

Smacznego!

Więcej zdjęć: