Bezglutenowe pierogi z soczewicą i bluecorn
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki Bluecorn
- 150g mąki ziemniaczanej
- 300ml gorącej wody
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 2 szklanka soczewicy
- 600ml wody
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz:
W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę, po ugotowaniu mielimy ją. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażamy ją z odrobiną soli i pieprzu. Łączymy zmieloną soczewicę z podsmażoną cebulką.
Ciasto na pierogi:
Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, olej i zalewamy to wodą, mieszamy składniki mikserem do połączenia wszystkich składników. Wykładamy zawartość miski na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Na środek krążka kładziemy farsz i kleimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy je przez ok. 5min. Po wyznaczonym czasie wyławiamy durszlakiem pierogi.
pierogi są gotowe, SMACZNEGO!
Więcej zdjęć: