Pizza na spodzie z niebieskiej polenty
Składniki na spód o średnicy 28 cm:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej bluecorn
- 2,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 upieczony burak
- 2 małe czerwone cebule
- 1/2 czerwonej spiczastej papryki
- 1-2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz / sól / świeża bazylia
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 8-10 minut od zagotowania często mieszając. Spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy go masłem bądź olejem by polenta zbyt mocno do niego nie przywarła i rozsmarowujemy na nim ugotowaną kaszę. Tak przygotowany spód do pizzy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Po 15-20 minutach wyjmujemy spód od tortownicy i pieczemy na samej kratce by polenta się dobrze wysuszyła. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Buraka również kroimy w kostkę. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oregano, solą i pieprzem. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy warzywa. Pieczemy jeszcze około 10-15 minut by pizza była chrupiąca z zewnątrz. Środek pozostanie miękki chyba, że rozsmarujemy bardzo cienką warstwę polenty na większej powierzchni(krótszy czas pieczenia).
SMACZNEGO!
Źródło
PRZEPIS Anny Szewczak z www.goodchanges.pl / www.facebook.com/goodchangesvegefood / www.instagram.com/good-changes