Makaron z niebieskiej kukurydzy z czosnkiem, szpinakiem i jajkiem
Składniki na dwie porcje:
Makaron:
- 150 g mąki z niebieskiej kukurydzy
- 150 ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Do podania:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście szpinaku
- 1 garść orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Składniki na makaron łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy cienko i tniemy je w cienkie paski (tagliatelle). W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucamy delikatnie makaron. Wyciągamy, gdy wypłynie na wierzch, płuczemy zimną wodą.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy chwilę aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy szpinak, pieprz, sól i rozdrobnione żółtko ugotowane na twardo, przesmażamy. Makaron rozdzielamy na porcje, na wierzchu układamy duszony szpinak, ćwiartki jajka i posypujemy drobno posiekanymi bądź zmielonymi orzechami oraz natką pietruszki. Całość polewamy oliwą.
Źródło
PRZEPIS Anny Szewczak z www.goodchanges.pl / www.facebook.com/goodchangesvegefood / www.instagram.com/good-changes