
Pizza domowa niebieska kukurydza & orkisz Św. Hildegardy
Ciasto:
- 200g mąki z niebieskiej kukurydzy bluecorn
- 200g mąki orkiszowej (Oberkulmer Rotkorn)
- 275ml ciepłej wody
- 7g świeżych drożdży
- 4 łyżki
- Szczypta soli i cukru
Sos pomidorowy
- 400g pomidorów w puszce
- pół pęczka bazylii
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do natłuszczenia blachy)
- 1 ząbek czosnku
Dodatki:
- 100g startej mozzarelli
- Plasterki szynki (u nasz Parmeńska)
- Oliwki
- Rukola
- Pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki oraz sól. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż będą płynne i dodajemy mąki, wodę, oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Kulkę z ciasta oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie wrzucamy posiekany czosnek i bazylię do garnka z rozgrzanym olejem. Dodajemy masło i pomidory i dusimy aż sos stanie się gęsty.
Z ciasta wałkujemy spód do pizzy, rozsmarowujemy na nim sos, dodajemy szynkę, mozzarellę i oliwki.
Przekładamy na blachę natłuszczoną oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Upieczoną pizze dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)