Faworki
Składniki:
- 100g mąki Bluecorn
- 150g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 200g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka octu winnego
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Oba rodzaje mąki wysypać na stolnice i dadajemy reszte składników. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy tak, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto należy okręcić w folie i włożyć do zamrażarki na ok 30min. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy w prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy w środku, przekładamy oba końcowe rogi przez środek, aby ciasto się zrolowało. Gotowe faworki smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.