TACOS Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY
Składniki na ok. 12 sztuk wielkości dłoni:
- 200 g nixtamalizowanej mąki z niebieskiej kukurydzy (bluecorn)
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Pesto z buraka:
- 2 upieczone średnie buraki ( ok. 1h w 200-250 stopni)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 garść migdałów
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- ok. 1/2 szklanki oliwy
- pieprz, sól
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- olej kokosowy/masło klarowane
- szczypta ostrej i słodkiej papryki
- szczypta kuminu, szczypta curry, pieprz, sól
- awokado
- ulubiona sałata ( u mnie musztardowiec)
- do polania tahini wymieszane z sosem tamari
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy sól, a następnie gorącą wodę. Zagniatamy ciasto uważając by się nie poparzyć. Z ciasta formujemy kule nieco większe niż orzechy włoskie i przykrywamy je folią lub umieszczamy w woreczku by nie wyschły. Rozgrzewamy żeliwną lub inną patelnię. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy cienko (przez folię by się nie przykleiła do wałka). Jeśli chcemy uzyskać tortille równej wielkości i idealnie okrągłe można użyć miseczki do odgniecenia kształtu, a następnie odciąć nadmiar ciasta. Rozwałkowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony około 40 s. Musza powstać charakterystyczne „bąbelki”. Składniki na pesto miksujemy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem. Ciecierzycę prażymy na patelni z dodatkiem przypraw i odrobiny tłuszczu. Na tortillach rozsmarowujemy pesto buraczkowe, nakładamy liść sałaty, uprażoną ciecierzycę, kawałek awokado i polewamy tahini wymieszanym z sosem tamari. Tortille najlepsze są zjadane na świeżo, ale można je przechować zawinięte w ściereczkę by nie wyschły.
Źródło:
PRZEPIS: Anny Szewczak z www.goodchanges.pl / www.facebook.com/goodchangesvegefood / www.instagram.com/good-changes