Bezglutenowe Niebieskie Pierniki Świąteczne
Składniki na ok 30 pierniczków
- 350g mąki blue corn
- łyżka masła
- 3łyżki oleju kokosowego
- 2łyżki miodu
- 50g cukru trzcinowego
- łyżeczka przyprawy do piernika (gotowa lub kompozycja własna ze szczypty cynamonu, imbiru, kilku goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, pieprzu i kardamonu- podane składniki rozgnieść w moździeżu)
- 2 jaja
- 100 ml ciepłego mleka (może być również napój kokosowy)
- 05, łyżeczki sody oczyszczonej lub amoniaku
Sposób przygotowania
W rondelku rozgrzać miód i masło. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę piernikową. W przygotowanej mączce robimy dołeczek i wlewamy miód połączony z masłem. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników, następnie dodajemy cukier i jaja, ponownie mieszamy składniki, a następnie dodajemy mleko i olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę możliwie najkrócej, aby po upieczeniu pierniczki nie były gumowate. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy pierniczki (kruchość pierniczków zależy od grubości ciasta, jeśli chcemy miękkie pierniczki należy ciasto rozwałkować na ok 1 cm i wydłużyć czas pieczenia o 10 min). Wycięte pierniczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180* piekarnika na 20 min. Po upieczeniu studzimy pierniczki i dekorujemy według uznania. Jeśli chcemy ich użyć jako dekoracji na świąteczną choinkę, podczas wycinania form należy wyciąć słomka niewielki otwór w pierniczku.
SMACZNEGO
Przepis na lukier do dekoracji
- 1 białko jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel zapachu do ciasta lub soku z cytryny
Do niewielkiej miseczki wbijamy białko jaja i zaczynamy ucierać mikserem, stopniowo dodajemy cukier puder. Białko z cukrem ucieramy do powstania jednolite, błyszczącej masy. Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny lub zapach do ciasta, jeśli lukier przez to zrobi się rzadszy należy dosypać cukier puder i połączyć go z masą.
Czekolada do dekoracji pierniczków
- 75 ml mleka
- tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
W niewielkiej miseczce podgrzewamy mleko (ale nie gotujemy) zdejmujemy z kuchenki i wsypujemy posiekaną czekoladę. Łyżeczką mieszamy czekoladę z mlekiem do utworzenia jednolitej konsystencji, dodajemy kakao i ponownie łączymy składniki.