Boże narodzenie
Bezglutenowe Niebieskie Pierniki Świąteczne

Bezglutenowe Niebieskie Pierniki Świąteczne

Składniki na ok 30 pierniczków

  • 350g mąki blue corn
  • łyżka masła
  • 3łyżki oleju kokosowego
  • 2łyżki miodu
  • 50g cukru trzcinowego
  • łyżeczka przyprawy do piernika (gotowa lub kompozycja własna ze szczypty cynamonu, imbiru, kilku goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, pieprzu i kardamonu- podane składniki rozgnieść w moździeżu)
  • 2 jaja
  • 100 ml ciepłego mleka (może być również napój kokosowy)
  • 05, łyżeczki sody oczyszczonej lub amoniaku

Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzać miód i masło. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę piernikową. W przygotowanej mączce robimy dołeczek i wlewamy miód połączony z masłem. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników, następnie dodajemy cukier i jaja, ponownie mieszamy składniki, a następnie dodajemy mleko i olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę możliwie najkrócej, aby po upieczeniu pierniczki nie były gumowate. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy pierniczki (kruchość pierniczków zależy od grubości ciasta, jeśli chcemy miękkie pierniczki należy ciasto rozwałkować na ok 1 cm i wydłużyć czas pieczenia o 10 min).  Wycięte pierniczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180* piekarnika na 20 min. Po upieczeniu studzimy pierniczki i dekorujemy według uznania. Jeśli chcemy ich użyć jako dekoracji na świąteczną choinkę, podczas wycinania form należy wyciąć słomka niewielki otwór w pierniczku.

SMACZNEGO

Przepis na lukier do dekoracji

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel zapachu do ciasta lub soku z cytryny

Do niewielkiej miseczki wbijamy białko jaja i zaczynamy ucierać mikserem, stopniowo dodajemy cukier puder. Białko  z cukrem ucieramy do powstania jednolite, błyszczącej masy. Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny lub zapach do ciasta, jeśli lukier przez to zrobi się rzadszy należy dosypać cukier puder i połączyć go z masą.

Czekolada do dekoracji pierniczków

  • 75 ml mleka
  • tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao 

W niewielkiej miseczce podgrzewamy mleko (ale nie gotujemy) zdejmujemy z kuchenki i wsypujemy posiekaną czekoladę. Łyżeczką mieszamy czekoladę z mlekiem do utworzenia jednolitej konsystencji, dodajemy kakao i ponownie łączymy składniki.

Więcej zdjęć