Pękające szczęściem ciasteczka
Składniki:
- 150g orzechów laskowych
- 30g mąki Bluecorn
- 20g mąki pszennej
- 1szt. Jajka
- 50g cukru pudru
- 50g cukru pudru do posypania ciastek
- 1 łyżeczka masła
- 0,5 łyżeczki ekstrakt migdałowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajko ucieramy na masę, dodajemy cukier puder i rozpuszczone masło oraz ekstrakt migdałowy. Wszystko miksujemy jeszcze przez chwile. Orzechy mielimy, mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Składniki suche i mokre łączymy tak, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W między czasie przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto jest już schłodzone formujemy z niego niewielkie kulki, posypujemy je cukrem pudrem i układamy na blaszce. Gotowe kulki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut w temperaturze 170 stopni.