BLUE BLUE MUFFIN (BLUE CORN & blueberry)
Muffinki – smakowite babeczki w zdrowej i bezglutenowej postaci są dowodem na to, że łasuchowanie i zdrowe odżywianie mogą iść ze sobą w parze. W naszej wersji są one dodatkowo podwójnie niebieskie: z jagodami oraz niebieską mąka kukurydzianą (oba składniki to bogactwo antyoksydantów!). Poniższy przepis zawiera proporcje przewidziane dla 12 muffinów.
Składniki:
- mąka pszenna – 150 g,
- UWAGA! Aby zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową przejdź do zakładki Porady Kulinarne BLUE CORN!
- mąka kukurydziana BLUE CORN – 100 g,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki,
- cukier trzcinowy lub brzozowy (najlepiej drobny) – 100-150 g (według uznania),
- olej kokosowy lub ryżowy – 125 ml,
- maślanka/kefir/jogurt naturalny (zamiennie) – 125 ml,
- jajko – 1 szt.,
- jagody lub borówki amerykańskie – 100-200 g (według uznania).
Przygotowanie:
Zalecane jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cukier. W drugim naczyniu mieszamy składniki płynne: olej, maślankę, jajko. Łączymy zawartość obu naczyń i krótko mieszamy. Dodajemy połowę jagód (borówek) i mieszamy ponownie. Wykładamy papilotkami formę na 12 muffinów. Ciasto rozdzielamy w ten sposób, by nie sięgało wyżej niż do 2/3 wysokości papilotki. Po wierzchu rozkładamy pozostałą ilość owoców. Pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 20 minut (przed końcem pieczenia warto zrobić test „suchego patyczka”). Studzimy na kratce. Smacznego :)