Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Składniki:
- 1 cytryna
- 6 jajek
- 250 g brązowego cukru
- 125 g kaszki kukurydzianej blue corn
- 125 g zmielonych migdałów (użyłam migdałowych płatków)
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego) ja użyłam zwykły
- dodatkowo papier do pieczenia do formy
Przygotowanie:
Cytrynę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować godzinę. Następnie zmiksować w blenderze razem ze skórką na papkę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie pozostałe składniki. (Po wymieszaniu masa będzie dość rzadka. ) Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. godzinę, następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia
Smacznego!