Bezglutenowe ciasteczka kokosowe (z niebieskim sercem)
Składniki:
- 150 g kaszki blue corn
- 50 g wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- szczypta soli
- 120 ml oleju rzepakowego rafinowanego
- oraz kleik ryżowy gdyby ciasto było zbyt rzadkie
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
- Do miski wsypać suche składniki, czyli kaszkę blue corn, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły cukier (ewentualnie kleik ryżowy).
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
- Żółtka zmiksować z olejem na gładką masę.
- Przelać je do miski z suchymi składnikami, wymieszać.
- Dodać pianę z białek, połączyć składniki. Masa będzie dość gęsta.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż ciasteczka kokosowe nabiorą złocistego koloru.
Upieczone przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!