Przepisy
Bezglutenowa tarta z cukinią i fetą z mąką z niebieskiej kukurydzy

Bezglutenowa tarta z cukinią i fetą z mąką z niebieskiej kukurydzy

Składniki na spód:
• 3/4 szklanki mąki gryczanej
• 3/4 szklanki mąki ryżowej
• 3/4 szklanki mąki kukurydzianej z niebieskiej kukurydzy Blue Corn (można też użyć zwykłej mąki kukurydzianej)
• ½  łyżeczki soli
• 9 łyżek lodowatej wody
• 150 g zimnego masła


Składniki na wypełnienie:
• 3 jajka
• 150 g śmietany 18% (można użyć śmietany kokosowej)
• sól, pieprz, oregano, czosnek w płatkach
• 100 g fety
• 1 mała cukinia
• 1 paprycza
• 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni (opcjonalnie)


Przygotowanie:
• Nagrzewamy piekarnik do 190ºC.
• W misce mieszamy wszystkie mąki i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozgniatamy wszystko palcami na kruszonkę. Dodajemy po łyżce wody, krótko wyrabiając do połączenia składników, aż grudki nie będą widoczne. Następnie formujemy kulę, krótko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut lub do zamrażarki na minimum 10 minut. 
• Wyjmujemy ciasto i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Rozkładamy na stole papier do pieczenia, kładziemy na nim ciasto i rozwałkowujemy je formując okrąg. Przekładamy razem z papierem do formy na tartę i wyklejamy brzegi. Możemy również rozwałkować lekko ciasto bez papieru i wykleić nim formę do tarty, nasmarowaną uprzednio masłem i opruszoną mąką. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy 15 minut w 190ºC.
• W tym czasie szykujemy nadzienie. Paprykę i fete kroimy w kostkę, cukinię w cienkie plasterki. Układamy na upieczonym spodzie paprykę, połowę fety i dynię. Jajka rozkłócamy, dodajemy śmietanę i przyprawy. Zalewamy tartę masą. Cukinię układamy wokół, tak aby na siebie nachodziła. Posypujemy czosnkiem w płatkach. Pieczemy przez 30 minut. Posypujemy pokruszoną pozostałą fetą.


Dorota Domino
LINK : https://flymetothespoon.com/bezglutenowa-tarta-z-cukinia-i-feta-z-maka-z-niebieskiej-kukurydzy/