Dyniowe brownie z masłem orzechowym, popcornem i solonym karmelem z daktyli
Forma: 20×30 cm
Składniki:
• 300 g dyniowego puree
• 100 g gorzkiej czekolady
• 3 łyżki masła
• 2 jaja
• 1/2 szklanki eytrolu lub cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki soli
• 3/4 szklanki mąki orkiszowej
• 35 g kakao
• 1 łyżeczka sody
• 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
Składniki na karmel daktylowy:
• 100 g daktyli
• 1 łyżeczka oleju kokosowego
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 – 3/4 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam kokosowego
Pozostałe składniki:
• 100-200 g masła orzechowego
• 50 g popcornu YETI
Przygotowanie:
• Daktyle zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na minimum pół godziny.
• Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
• Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.
• W misce ubijamy jajka z erytrolem lub cukrem, dodajemy puree dyniowe i lekko ostudzoną czekoladę. Miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąką, sodę, cynamon, sól i kakao. Wszystko przesiewamy do masy czekoladowej, dolewamy mleko i blendujemy. Wykładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną lekko mąką. Pieczemy 25 minut. Po ostudzeniu chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.
• Szykujemy sos karmelowy. Daktyle odsączamy, dodajemy mleko, sól i olej i dokładnie blendujemy. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszy karmel dodajemy więcej mleka.
• Smarujemy brownie masłem orzechowym – cienką lub grubsza warstwą, w zależności od upodobań. Posypujemy popcornem i polewamy karmelem.
Dorota Domino
LINK: https://flymetothespoon.com/dyniowe-brownie-z-maslem-orzechowym-popcornem-i-solonym-karmelem-z-daktyli/