Bezglutenowa Pizza z bakłażanem i kabaczkiem
Składniki:
- 150 g mąki bluecorn
- 150 g skrobi z tapioki
- ok.200 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów
- 6 łyżek oliwy
Sos:
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- sól
Na wierzch:
- 1/3 bakłażana
- 1/3 małego kabaczka lub cukinii
- 2 pomidory
- oregano
Wykonanie:
Mąki, sól i proszek wymieszaj, dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ciasto i uformuj z niego okrąg grubości ok.0.5 cm. Składniki na sos wymieszaj i posmaruj nim ciasto. Na wierzchu połóż pokrojone w cienkie plastry pomidory, kabaczka i bakłażan. Oprósz oregano. Piec 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Źródło:
Przepisy Anny Szewczak