Przepisy
Bezglutenowa Pizza z bakłażanem i kabaczkiem

Bezglutenowa Pizza z bakłażanem i kabaczkiem

Składniki:

  • 150 g mąki bluecorn
  • 150 g skrobi z tapioki
  • ok.200 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów
  • 6 łyżek oliwy

Sos:

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • sól

 

Na wierzch:

  • 1/3 bakłażana
  • 1/3 małego kabaczka lub cukinii
  • 2 pomidory
  • oregano

Wykonanie:


Mąki, sól i proszek wymieszaj, dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ciasto i uformuj z niego okrąg grubości ok.0.5 cm. Składniki na sos wymieszaj i posmaruj nim ciasto. Na wierzchu połóż pokrojone w cienkie plastry pomidory, kabaczka i bakłażan. Oprósz oregano. Piec 25 minut w 200 stopniach.


Smacznego!

Źródło:

Przepisy Anny Szewczak