
Bezglutenowy chlebek a’la pita
Składniki:
- 100 g mąki bluecorn
- 100 g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki silikonowej, na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wyrobić. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować w okrągły placek grubości 0,5 cm. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ciasto urośnie i utworzy się w nim dziura. Upieczony placek kroimy w trójkąty i faszerujemy świeżymi warzywami i sosem holenderskim.
Smacznego!
Źródło:
Przepisy Anny Szewczak