Ciasteczka z buraczanym lukrem
Przepis na dużą blachę ciastek:
- 120g mąki bluecorn,
- 30g mąki koksowej gruboziarnistej,
- 2 łyżki erytrolu,
- 50g płynnego oleju kokosowego,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- ok. 4 łyżeczki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki wycinamy serduszka. Ciastka pzekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy je do wystygnięcia.
Lukier:
1/3 szklanki erytrolu mielimy w młynku na puder, dodajemy 1 łyżkę zmielonego lub startego na tarce o drobnych oczkach gotowanego (w skórce) lub upieczonego buraka. Ciastka maczamy do połowy w lukrze i odkładamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Źródło:
Przepisy Anny Szewczak