Przepisy
Ciasteczka z buraczanym lukrem

Ciasteczka z buraczanym lukrem

Przepis na dużą blachę ciastek:

  • 120g mąki bluecorn,
  • 30g mąki koksowej gruboziarnistej,
  • 2 łyżki erytrolu,
  • 50g płynnego oleju kokosowego,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • ok. 4 łyżeczki wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki wycinamy serduszka. Ciastka pzekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy je do wystygnięcia.

Lukier:

1/3 szklanki erytrolu mielimy w młynku na puder, dodajemy 1 łyżkę zmielonego lub startego na tarce o drobnych oczkach gotowanego (w skórce) lub upieczonego buraka. Ciastka maczamy do połowy w lukrze i odkładamy do zastygnięcia.

Smacznego!

Źródło:

Przepisy Anny Szewczak