Tartaletki z musem z zielonego groszku
Przepis na 6 sztuk:
- 75g mąki bluecorn,
- 25g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju kokosowego o stałej konsystencji,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g mrożonego groszku,
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych,
- 5 łyżek oliwy,
- ok.1/2 szklanki wody,
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki na ciasto zagniatamy, a następnie wyklejamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy ok. 10 minut. Groszek wrzucamy do gotującej się wody i od ponownego zagotowania gotujemy około 4-5 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładko z oliwą, wodą i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy do upieczonych i wystudzonych spodów. Wierzch dekorujemy cząstkami jajka lub jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, rzeżuchą i szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło:
Przepis Anny Szewczak