Przepisy
Tartaletki z musem z zielonego groszku

Tartaletki z musem z zielonego groszku

Przepis na 6 sztuk:

  • 75g mąki bluecorn,
  • 25g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego o stałej konsystencji,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g mrożonego groszku,
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • 5 łyżek oliwy,
  • ok.1/2 szklanki wody,
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki na ciasto zagniatamy, a następnie wyklejamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy ok. 10 minut. Groszek wrzucamy do gotującej się wody i od ponownego zagotowania gotujemy około 4-5 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładko z oliwą, wodą i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy do upieczonych i wystudzonych spodów. Wierzch dekorujemy cząstkami jajka lub jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, rzeżuchą i szczypiorkiem.

Smacznego!

Źródło:

Przepis Anny Szewczak