Przepisy
KRUCHA TARTA Z MĄKI Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY Z BUDYNIEM I JAGODAMI

KRUCHA TARTA Z MĄKI Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY Z BUDYNIEM I JAGODAMI

Składniki:

  • 180 g mąki bluecorn
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  • Forma 24 cm

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i solą, dodawać masło ( pokrojone na kawałki) i rozetrzeć dodać żółtko, nadal zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować ciasto, wyłożyć formę spód nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika 190 stopni C (góra-dół)
Ciasto nakryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, aby cisto nie urosło.
Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z fasolą i piec jeszcze przez około 10 minut.
Tartę podajemy z budyniem lub bita śmietaną i owocami.

SMACZNEGO!