KRUCHA TARTA Z MĄKI Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY Z BUDYNIEM I JAGODAMI
Składniki:
- 180 g mąki bluecorn
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 110 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Forma 24 cm
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i solą, dodawać masło ( pokrojone na kawałki) i rozetrzeć dodać żółtko, nadal zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować ciasto, wyłożyć formę spód nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika 190 stopni C (góra-dół)
Ciasto nakryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, aby cisto nie urosło.
Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z fasolą i piec jeszcze przez około 10 minut.
Tartę podajemy z budyniem lub bita śmietaną i owocami.
SMACZNEGO!