BURGERY WEGETARIAŃSKIE z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY
Składniki:
Bułki:
- 125g mąki kukurydzianej Bluecorn
- 125g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150mln jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju
Kotlet:
- 1 brokuł
- 1 jajko
- 50g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- sałata
- pomidor
Wykonanie:
Wszystkie składniki do bułek miksujemy razem, aż wszystko się połączy w jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części formujemy w kształt bułki i układamy na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na 40 min w 200 stopniach.
Gotujemy brokuł. Następnie ścieramy go na tarce dodajemy jajko i bułkę doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na beztłuszczowej patelni.
Składamy bułkę z kotletem, sałatą i pomidorem. ( można dodać także inne ulubione składniki do hamburgera ).
Smacznego!