WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY
Składniki:
- 140g mąki z niebieskiej kukurydzy bluecorn
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 1/4 łyżeczki sody
- skórka z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 4jajka
- 120g cukru
- 140g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Foremkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubić, a gdy podwoją swoją objętość i zmienią kolor na kremowy, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru. Na koniec dodać skórkę z
cytryny. Po ubiciu masa powinna być puszysta.
Mąkę z proszkiem przesypać na sitko i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać okrężnymi ruchami za pomocą silikonowej szpatułki, aż składniki się połączą.
Podgrzać olej kokosowy i gorący wlać jednym ruchem do miski z pozostałymi składnikami. Krótko zmiksować, tylko tyle, żeby wszystko się połączyło. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec
ok. 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić do całkowitego ostygnięcia.
Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!