Wielkanoc
WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

Składniki:

  • 140g mąki z niebieskiej kukurydzy bluecorn
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 1/4 łyżeczki sody
  • skórka z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 4jajka
  • 120g cukru
  • 140g oleju kokosowego

Przygotowanie:

Foremkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubić, a gdy podwoją swoją objętość i zmienią kolor na kremowy, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru. Na koniec dodać skórkę z
cytryny. Po ubiciu masa powinna być puszysta.

Mąkę z proszkiem przesypać na sitko i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać okrężnymi ruchami za pomocą silikonowej szpatułki, aż składniki się połączą.

Podgrzać olej kokosowy i gorący wlać jednym ruchem do miski z pozostałymi składnikami. Krótko zmiksować, tylko tyle, żeby wszystko się połączyło. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec
ok. 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić do całkowitego ostygnięcia.

Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Więcej zdjęć: