Letnie ciasto z owocami (blue & glutenfree)
Składniki na ciasto: (powinny być w temperaturze pokojowej):
- 600g truskawek (lub innych dowolnych owoców)
- 200g masła
- 160g cukru trzcinowego (ew. cukru białego)
- 150g niebieskiej mąki kukurydzianej
- 50g mieszanki mąk bezglutenowych (lub pszennej w wersji tradycyjnej)
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 100g schłodzonego masła
- 75g niebieskiej mąki kukurydzianej
- 75g mąki ryżowej
- 50gzmietonego cukru trzcinowego lub cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie mąki i proszek do pieczenia wymieszaj.
Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na puszystą masę. Następnie wbić jedno jajko po drugim oraz dodać sól ciągle ucierając. Pomieszane mąki wymieszać łyżką z utartą masą do połączenia składników.
Masę przełożyć na blachę 20x30cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać masę, wyłożyć równomiernie owocami. W międzyczasie w misce wymieszać i rozgnieść między palcami składniki na kruszonkę. Uformowaną masę utrzeć na grubej tartce oraz posypać nią równomiernie ciasto.
Włożyć do piekarnika na 175ºC i piec około 45 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka.
Smacznego