CHLEB Z NIEBIESKĄ KUKURYDZĄ I MARCHEWKĄ
Składniki:
- 300g mąki Bluecorn
- 300ml mleka
- 2 jajka
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowy lub kokosowy)
- Szczypta soli
- 0,5 marchewki (średniej)
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski, dodajemy sól i jajka, miksujemy przez chwile. Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka, słodzimy i lekko posypujemy mąka, odstawiamy do momentu aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski z mąką wlewamy resztę ciepłego mleka i miksujemy. Gdy drożdże już wyrosną dodajemy je do wymieszanej mąki z mlekiem i miksujemy do momentu aż ciasto całkowicie się połączy. Wykładamy całość masy do formy chlebowej i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 60min w 180stopniach.
Chleb jest mokry, ciężki, pyszny.. i zdrowy.
SMACZNEGO!