Przepisy
CHLEB Z NIEBIESKĄ KUKURYDZĄ I MARCHEWKĄ

CHLEB Z NIEBIESKĄ KUKURYDZĄ I MARCHEWKĄ

Składniki:

  • 300g mąki Bluecorn
  • 300ml mleka
  • 2 jajka
  • 40g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowy lub kokosowy)
  • Szczypta soli
  • 0,5 marchewki (średniej)

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski, dodajemy sól i jajka, miksujemy przez chwile. Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka, słodzimy i lekko posypujemy mąka, odstawiamy do momentu aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski z mąką wlewamy resztę ciepłego mleka i miksujemy. Gdy drożdże już wyrosną dodajemy je do wymieszanej mąki z mlekiem i miksujemy do momentu aż ciasto całkowicie się połączy. Wykładamy całość masy do formy chlebowej i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 60min w 180stopniach.

Chleb jest mokry, ciężki, pyszny.. i zdrowy.
SMACZNEGO!

Więcej zdjęć: