WEGAŃSKI CHLEB BLUE CORN
Ten smak, ten kolor… i przede wszystkim SAMO ZDROWIE! Bez glutenu, bez chemicznych „ulepszaczy”, łatwy do wykonania – czy można wymagać więcej? Spróbuj raz, a przekonasz się, że to będzie już na stałe Twój chleb!
Składniki:
- mleko kokosowe – 2 szklanki,
- ocet jabłkowy (najlepiej domowy) – 2 łyżeczki,
- mąka kukurydziana BLUE CORN – 2 szklanki,
- mąka razowa – 1 szklanka,
UWAGA! Aby zastąpić mąkę razową mąką bezglutenową, przejdź do zakładki Porady Kulinarne BLUE CORN! - Cukier trzcinowy lub brzozowy – 0,5 szklanki,
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki,
- sól himalajska lub morska – 0,5 łyżeczki.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 400 ºC. Formę do wypiekania smarujemy olejem roślinnym lub wykładamy papierem do pieczenia. Do małej miski wlewamy mleko kokosowe oraz ocet jabłkowy i dokładnie mieszamy. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie i mieszamy. Przelewamy zawartość mniejszej miski do mieszanki produktów sypkich i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Otrzymane ciasto przekładamy do formy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy ok. 25 minut. Przed upływem tego czasu warto zrobić test „suchego patyczka”. Jeżeli chleb będzie wymagał dopieczenia, to najlepiej przestawić go na najniższą półkę i zredukować temperaturę. Smacznego :)