NIEBIESKI CHLEB Z BURACZKIEM (BEZGLUTENOWY & PEŁEN ANTYOKSYDANTÓW)
Składniki:
- 300g mąki Bluecorn
- ¼ szkl. wody
- 2 jajka
- 40g drożdży
- 1 średni burak
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski dodajemy szczyptę soli i jajka, miksujemy przez chwilę. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i posypujemy po wierzchu mąką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do miski z mąką i miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ścieramy buraka na drobnych oczkach i wyciskamy z niego sok, dodajemy go do reszty składników i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Formę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej gotowe ciasto. Formę z zawartością odstawiamy w ciepłe miejsce na 15min. Po tym czasie pieczemy chleb przez 60min. w 180stopniach.
Pyszny, ciężki, sycący i pełen zdrowych antocyjanów chleb. Życzymy SMACZNEGO!