Przepisy
NIEBIESKI CHLEB Z BURACZKIEM (BEZGLUTENOWY & PEŁEN ANTYOKSYDANTÓW)

NIEBIESKI CHLEB Z BURACZKIEM (BEZGLUTENOWY & PEŁEN ANTYOKSYDANTÓW)

Składniki:

  • 300g mąki Bluecorn
  • ¼ szkl. wody
  • 2 jajka
  • 40g drożdży
  • 1 średni burak
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski dodajemy szczyptę soli i jajka, miksujemy przez chwilę. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i posypujemy po wierzchu mąką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do miski z mąką i miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ścieramy buraka na drobnych oczkach i wyciskamy z niego sok, dodajemy go do reszty składników i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Formę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej gotowe ciasto. Formę z zawartością odstawiamy w ciepłe miejsce na 15min. Po tym czasie pieczemy chleb przez 60min. w 180stopniach.

Pyszny, ciężki, sycący i pełen zdrowych antocyjanów chleb. Życzymy SMACZNEGO!

Więcej zdjęć: