NIEBIESKIE PĄCZKI BEZGLUTENOWE
Składniki na 6 pączków:
- 7g świeżych drożdży
- 25ml wody
- 200g mąki bluecorn
- szczypta soli
- 20g miodu/lub cukru
- 1łyżka oleju kokosowego/lub masła
- 85g mleka
- 1 jajko
Przygotowanie:
Roztopić olej z mlekiem zostawić do wystygnięcia. Drożdże i miód podgrzać i wymieszać, zostawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać ostudzone mleko z olejem oraz wbić jajko.
Wyrobić ciasto ( powinno być rzadki i kleiste) Zostawić w misce, w ciepłym miejscu na 1h.
Ciasto uformować w kulki i spłaszczyć od góry.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 8 min. Gotowe pączki nadziać ulubioną konfiturą i polukrować.
SMACZNEGO!