Gruzińskie czaczapuri z jajkiem
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki bluecorn
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 10 g drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 200 g sera mozzarella
- 100 g sera feta
- 4 jajka
- natka pietruszki (pokrojona)
Wykonanie:
Oba rodzaje mąk wsypujemy do miski, solimy, wlewamy olej i miksujemy składniki. Rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy do miski z mąką. Miksujemy, aż ciasto zacznie się łączyć. Wykładamy zawartość miski na blat i przez chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrągłe placki, zawijamy brzegi do góry. Układamy placki na blaszce i wkładamy do piekarnika na 10 min w temp. 200 stopni. Oba sery wrzucamy do miski i łączymy w jedną całość. Podpieczone ciasto smarujemy serem i z powrotem wkładamy do piekarnika na 20 min. W temp. 200 stopni. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku na placek i wkładamy do piekarnika aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne, wówczas danie będzie gotowe.
SMACZNEGO:)