Przepisy
CHLEBKI NAN Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

CHLEBKI NAN Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej bluecorn
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
20g drożdży
180 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i posypujemy roztwór mąką. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników wsypujemy do miski i miksujemy składniki. Gdy drożdże będą wyrośnięte dodajemy je do reszty składników. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite (ciasto musi być luźne). Odkładamy miskę w ciepłe miejsce, nakrywamy ją ściereczką i czekamy około 20 min. aż ciasto odpocznie. Posypujemy stolnice mąką, rozwałkowujemy ciasto na 3 milimetrowe placki i kroimy je w trójkąty. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i smarujemy olejem lub masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy placki do piekarnika na około 5 min. Prawidłowo upieczone chlebki powinny być z wierzchu chrupkie a w środku miękkie.

SMACZNEGO!

Więcej zdjęć: