Przepisy
Bezglutenowe pierogi z soczewicą i bluecorn

Bezglutenowe pierogi z soczewicą i bluecorn

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki Bluecorn
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 300ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 szklanka soczewicy
  • 600ml wody
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:
W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę, po ugotowaniu mielimy ją. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażamy ją z odrobiną soli i pieprzu. Łączymy zmieloną soczewicę z podsmażoną cebulką.

Ciasto na pierogi:
Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, olej i zalewamy to wodą, mieszamy składniki mikserem do połączenia wszystkich składników. Wykładamy zawartość miski na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Na środek krążka kładziemy farsz i kleimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy je przez ok. 5min. Po wyznaczonym czasie wyławiamy durszlakiem pierogi.
pierogi są gotowe, SMACZNEGO!

Więcej zdjęć: