Przepisy
Makaron z niebieskiej kukurydzy z czosnkiem, szpinakiem i jajkiem

Makaron z niebieskiej kukurydzy z czosnkiem, szpinakiem i jajkiem

Składniki na dwie porcje:

Makaron:

  • 150 g mąki z niebieskiej kukurydzy
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Do podania:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście szpinaku
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól 

Przygotowanie:

Składniki na makaron łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy cienko i tniemy je w cienkie paski (tagliatelle). W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucamy delikatnie makaron. Wyciągamy, gdy wypłynie na wierzch, płuczemy zimną wodą.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy chwilę aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy szpinak, pieprz, sól i rozdrobnione żółtko ugotowane na twardo, przesmażamy. Makaron rozdzielamy na porcje,  na wierzchu układamy duszony szpinak, ćwiartki jajka i posypujemy drobno posiekanymi bądź zmielonymi orzechami oraz natką pietruszki. Całość polewamy oliwą.

Źródło

PRZEPIS Anny Szewczak z www.goodchanges.pl / www.facebook.com/goodchangesvegefood / www.instagram.com/good-changes