Przepisy
Pizza domowa niebieska kukurydza & orkisz Św. Hildegardy

Pizza domowa niebieska kukurydza & orkisz Św. Hildegardy

Ciasto:

  • 200g mąki z niebieskiej kukurydzy bluecorn
  • 200g mąki orkiszowej (Oberkulmer Rotkorn)
  • 275ml ciepłej wody
  • 7g świeżych drożdży
  • 4 łyżki 
  • Szczypta soli i cukru

Sos pomidorowy

  • 400g pomidorów w puszce
  • pół pęczka bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do natłuszczenia blachy)
  • 1 ząbek czosnku

Dodatki:

  • 100g startej mozzarelli
  • Plasterki szynki (u nasz Parmeńska)
  • Oliwki
  • Rukola
  • Pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki oraz sól. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż będą płynne i dodajemy mąki, wodę, oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Kulkę z ciasta oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie wrzucamy posiekany czosnek i bazylię do garnka z rozgrzanym olejem. Dodajemy masło i pomidory i dusimy aż sos stanie się gęsty. 
Z ciasta wałkujemy spód do pizzy, rozsmarowujemy na nim sos, dodajemy szynkę, mozzarellę i oliwki.
Przekładamy na blachę natłuszczoną oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Upieczoną pizze dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)

Więcej zdjęć: