Przepisy
Faworki

Faworki

Składniki:

  • 100g mąki Bluecorn
  • 150g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka masła 
  • 3 żółtka 
  • szczypta soli
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Dodatkowo: 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Oba rodzaje mąki wysypać na stolnice i dadajemy reszte składników. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy tak, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto należy okręcić w folie i włożyć do zamrażarki na ok 30min. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy w prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy w środku, przekładamy oba końcowe rogi przez środek, aby ciasto się zrolowało. Gotowe faworki smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Więcej zdjęć: