Przepisy
Zielono-niebieski biszkopt z galaretką

Zielono-niebieski biszkopt z galaretką

Składniki:

  • 5 jajek
  • 120 g mąki Bluecorn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g cukru (kryształ)
  • Masa:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 mix-śmietanowy
  • 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Gotujemy galaretkę w 200 ml wody i wylewamy w płaskie naczynie. Odkładamy do zatężenia.

Ciasto:

Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier sie rozpuści. Natępnie dodajemy żółtka i delikatnie, krótko miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto do błaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika na około 30 min do momentu, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto przekrawamy na pół i czekamy, aż ostygnie.

Masa:

Wcześniej przygotowaną zatężałą galaretkę kroimy w małe kwadraciki. Miksujemy śmietanę tak, aby sią ubiła. Dodajemy mix-śmietanowy i dokładnie miksujemy. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojoną galaretke i mieszamy łyżką.

Na jedną połówkę, wcześniej przeciętego ciasta, wykładamy masę ze śmietany. Drugą część ciasta kruszymy i posypujemy nią masę, lekko dociskamy ręką.

Smacznego

Więcej zdjęć: