Pieczenie ciasta bezglutenowego
-
Formę stawiamy na blasze i pieczemy do uzyskania złocisto-brązowego koloru;
-
nie zaglądamy do piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia, gdyż ciasto może nie wyrosnąć;
-
na krótko przed upływem czasu pieczenia sprawdzamy ciasto poprzez wbicie cienkiego patyczka do szaszłyków (patyczek suchy = ciasto upieczone);
-
jeżeli ciasto wymaga dopieczenia po upływie podanego czasu, to najlepiej jest je przestawić na niższą półkę piekarnika;
-
dobrze upieczony chleb bezglutenowy wydaje charakterystyczny głuchy dźwięk po opukaniu jego spodu;
-
wypieki bezglutenowe wymagają gwałtowniejszego pieczenia niż glutenowe (krótszy czas, wyższa temperatura), dzięki temu uzyskuje się chrupiącą skorupkę, przy zachowanej miękkości wnętrza;
-
przed nadmiernym wysuszaniem ciasta zabezpieczy włożenie do piekarnika żaroodpornego naczynia z wodą;
-
drożdżowe ciasto bezglutenowe wysycha dość szybko, dlatego podczas pieczenia nie zaleca się używania termoobiegu;
-
wypieki bezglutenowe studzimy na kratce.