Porady
Pieczenie ciasta bezglutenowego

Pieczenie ciasta bezglutenowego

  1. Formę stawiamy na blasze i pieczemy do uzyskania złocisto-brązowego koloru;

  2. nie zaglądamy do piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia, gdyż ciasto może nie wyrosnąć;

  3. na krótko przed upływem czasu pieczenia sprawdzamy ciasto poprzez wbicie cienkiego patyczka do szaszłyków (patyczek suchy = ciasto upieczone);

  4. jeżeli ciasto wymaga dopieczenia po upływie podanego czasu, to najlepiej jest je przestawić na niższą półkę piekarnika;

  5. dobrze upieczony chleb bezglutenowy wydaje charakterystyczny głuchy dźwięk po opukaniu jego spodu;

  6. wypieki bezglutenowe wymagają gwałtowniejszego pieczenia niż glutenowe (krótszy czas, wyższa temperatura), dzięki temu uzyskuje się chrupiącą skorupkę, przy zachowanej miękkości wnętrza;

  7. przed nadmiernym wysuszaniem ciasta zabezpieczy włożenie do piekarnika żaroodpornego naczynia z wodą;

  8. drożdżowe ciasto bezglutenowe wysycha dość szybko, dlatego podczas pieczenia nie zaleca się używania termoobiegu;

  9. wypieki bezglutenowe studzimy na kratce.