Porady
Przygotowanie ciasta bezglutenowego

Przygotowanie ciasta bezglutenowego

Aby ciasto było pulchne i wyrośnięte:

Dodajemy naturalne składniki, np.: łuski babki płesznik (inaczej psyllium husk), nasiona chia, siemię lniane lub gumę ksantanową. Dzięki nim ciasto jest bardziej wilgotne, a chleb lepiej wyrasta. Żelazną zasadą w proporcjach jest: 1 łyżeczka gumy ksantanowej = 2 łyżeczki proszku z babki płesznik = 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia.

Aby ciasto nie było zbyt suche:

Wbijamy dodatkowe jajko lub dodajemy kilka łyżek musu jabłkowego oraz większą ilość płynu.

Aby ciasto nie kleiło się do rąk:

  • Używamy urządzeń miksujących;
  • natłuszczamy ręce;
  • używamy jednorazowych rękawiczek;
  • ugniatamy ciasto zawinięte w folię spożywczą, posypaną od wewnątrz mąką bezglutenową.

Aby Twoje wypieki bezglutenowe zawsze były udane:

  • Do wyrobu ciast kruchych używaj zimnych produktów, bezpośrednio z lodówki;
  • do wyrobu pozostałych wypieków należy produkty z lodówki wyjąć na godzinę przed przystąpieniem do pracy;
  • w miarę możliwości używaj świeżych drożdży;
  • pozwól ciastu wyrastać w cieple i bez przewiewu (dobrym wyjściem jest delikatnie nagrzany piekarnik (ok. 40°C);
  • tłuszcz oraz inne ciężkie składniki dodawaj w końcowej fazie wyrastania, pozostawiając następnie ciasto jeszcze na krótki okres;
  • surowe ciasto z mąki bezglutenowej dość szybko wysycha, dlatego w początkowej fazie jego wyrabiania zadbaj, by było luźne;
  • ciasto powinno wyrastać w misce wyłożonej wilgotną ściereczką oraz przykryte folią spożywczą;
  • jeżeli ciasto podczas wyrastania zbyt mocno wyschnie, można je nawilżyć przez dodanie jajka, marchewki czy jabłka;
  • kruche ciasto najwygodniej jest rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub folii do pieczenia;
  • spody do ciast bezglutenowych (np. serników) nie powinny być grubsze niż 2 cm, dlatego dobrze jest je dodatkowo dociskać ręcznie;
  • bezglutenowe ciasteczka najlepiej jest wycinać na desce posypanej uprzednio mieszanką mąki bezglutenowej i cukru pudru (w proporcji 1:1), dzięki czemu ciasto nie przykleja się do deski. Na deskę warto położyć papier pergaminowy, aby przenieść ciasteczka bezpośrednio do blachy.