Niebieski Makaron ze szpinakiem
Składniki :
- 200g mąki kukurydzianej Bluecorn
- 2 jajka
- 5 łyżek letniej wody
- 2 ząbki czosnku
- 400g szpinaku
- sól do smaku
Wykonanie :
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę blue corn, w środku robimy niewielki dołeczek, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jaja. Składniki mieszamy, dodając powoli letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do powstania jednolitej masy. Wyrobione ciasto wykładamy na blat i rozwałkowujemy na cienki placek. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na ok 10 min., aby obeschło. Następnie kroimy ciasto na cienkie paski i przewracamy na drugą stronę do obsuszenia. Gotowe paski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok.3/4 min. Makaron wyciągamy na durszlak.
Szpinak wrzucany na patelnie z odrobiną oliwy, dodajemy wyciśnięty czosnek i szczyptę soli do smaku. Chwilę podsmażamy i wrzucamy dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i danie jest gotowe.
SMACZNEGO :)
Więcej zdjęć :