Przepisy
PROSTE MUFFINKI BEZGLUTENOWE

PROSTE MUFFINKI BEZGLUTENOWE

Składniki

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki z niebieskiej kukurydzy bluecorn
  • 1/3 szklanki skrobi z tapioki
  • 0,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • ¾ szklanki borówek amerykańskich

Wykonanie:

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy pojedynczo żółtka, miksujemy do wymieszania składników. Dodajemy ocet i olej mieszając już tylko drewnianą łyżką. Na końcu przesiewamy mieszankę mąk i dodajemy do masy. Dorzucamy borówki, mieszamy tylko do połączenia składników. Nakładamy masę do foremek, pieczemy do suchego patyczka ok. 15min, 180 stopni bez termoobiegu.