Przepisy
Pękające szczęściem ciasteczka

Pękające szczęściem ciasteczka

Składniki:

  • 150g orzechów laskowych
  • 30g mąki Bluecorn
  • 20g mąki pszennej
  • 1szt. Jajka
  • 50g cukru pudru
  • 50g cukru pudru do posypania ciastek
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 łyżeczki ekstrakt migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajko ucieramy na masę, dodajemy cukier puder i rozpuszczone masło oraz ekstrakt migdałowy. Wszystko miksujemy jeszcze przez chwile. Orzechy mielimy, mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Składniki suche i mokre łączymy tak, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W między czasie przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto jest już schłodzone formujemy z niego niewielkie kulki, posypujemy je cukrem pudrem i układamy na blaszce. Gotowe kulki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Więcej zdjęć