Antyoksydacyjna Szarlotka Świąteczna
Składniki na tortownicę ok 24 cm średnicy:
Spód
1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej ze szczyptą kurkumy
1/3 szklanki mąki z niebieskiej kukurydzy bluecorn
1/3szklanki wody
1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego oleju
1 łyżka sezamu
Mus jabłkowy
2 kg świeżych jabłek
1/3 szklanki żurawiny
8-10 daktyli
1 łyżeczka cynamowu
1/3 łyżeczki kardamonu
Dekoracja:
½ szklanki płatków migdałowych
½ szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w gorącej wodzie na około 10 minut.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni z żurawiną, cynamonem i kardamonem, a na koniec dodaj namoczone daktyle. Mus odparuj i odstaw do ostygnięcia.
Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką bluecorn, dodaj sezam, wodę i olej kokosowy. Ciasto dobrze wyrób i wyłóż nim wyłożoną pergaminem tortownicę, dociskając grzegi. Ciasto zapiekaj około 10min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Po tym czasie wyciągnij i rozłóż równomiernie przygotowany mus jabłkowy. Posyp płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi. Ciastko przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około 35minut.
Po tym czasie dopiecz jeszcze przez 5 minut bez folii.
Smacznego!