Ciasto marchewkowe z niebieskiej kukurydzy
Składniki:
- 25 dag marchwi
- 20 dag orzechów włoskich
- 15 dag cukru trzcinowego
- 10 dag niebieskiej mąki kukurydzianej bluecorn
- 1 cytryna
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny, wyciśnij sok i wymieszaj go z marchwią. 10 dag orzechów zmiel i wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wymieszaj białko z żółtkami, marchwią i mąką z dodatkami. 10 dag orzechów posiekaj i dodaj do masy. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wymieszaną masę przelej do tortownicy i piec przez godzinę w 190 st. C.
Smacznego!